Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proměny hospody na Pražském Hradě

Málo kdo ví, že součástí hradního komplexu je i hradní hospoda. S příchodem každého nového prezidenta, se její styl mění.

Husákův, pro běžnou veřejnost uzavřený, elitní prémiový bufet s mramorovými stolky, byl nástupem Havla na hrad přebudován od základů. Prostory byly rozšířeny, přibyla literární kavárna, rockový klub. Vše se hlavně otevřelo veřejnosti, interiéru se chopili výtvarnící a kolem podniku bylo nebývale živo.
V klubu odehrály svá nejlepší vystoupení Psí vojáci, PPU, Garáž i Půlnoc, v kavárně se střídali na autorských čteních Krchovský s Ginsbergem a spol. Hradní klubový komplex se tak stal logickým pokračováním Nerudovy ulice a symbolem propojení hradu s podhradím, nikdy před tím nebyl genius loci působivější, debaty o kultuře postupně vytlačili turisté od Dvou slunců právě sem. Občas se zastavil Magor nebo Bondy, klub získal mezinárodní věhlas, za barem na stěně se vyjímaly podpisy takových hvězd jako Mick Jagger, Lou Reed, Frank Zappa vedle podpisu amerického prezidenta. V létě se na zadním nádvoří občas pořádaly open air koncerty a Jelením příkopem se tak nesl zvuk kapel jako Manu Chao apod.

V celkovém vzhledu a hlavně atmosféře kulturního komplexu se odrážel duch devadesátych let, to bylo desetiletí, které Praze slušelo vůbec nejvíc. Praha byla otevřená světu a měla mu co nabídnout. Mi to tam tenkrát milovali.

Vše skončilo příchodem Klause, klub byl uzavřen, prostory přebudovány na lobi bar sta, honosný podnik pro zvané, vstup pouze v obleku, v létě se torelovalo bíle triko Lacoste s límečkem, stylovým doplňkem byla tenisová raketa či sada golfových holí. Široká veřejnost ztratila s podnikem kontakt, traduje se, že místo hudby se začaly přehrávat aktuální státnické projevy, občas prý přijeli zahrát bratři Nedvědi. Bylo to období jakési uzavřenosti a povýšenosti. Nastal ústup ze slávy charakteristický pro nultá léta. Padaly dokonce návrhy na privatizaci části tohoto historického veřejného prostoru, část hradního nádvoří měla sloužit jako parkoviště pro luxusní vozy návštěvníků lobi baru. K tomu naštěstí nedošlo a podobné projevy arogance se podařilo, až na občasné problesknutí do médií, udržet za zdmi hradu. Klientela tehdejšího baru byla velice selektivní, od majitelů různých holdingů, reklamních agentur, profesorů privatizace, sportovních mecenášů až po bývalé číšníky.

Duch devětaosmdesátého a náboj let devadesátých se postupně vytratil, společnost se začala uzavírat, kultura přesouvat zpět na chaty a letní sídla. V oblibě bylo retro, rytmus doby začalo udávat rádio Impuls.

K nejméně citlivému zásahu do hradní architektury došlo však za prezidenta současného. Honosný litinový štít vstupních dveří Lobi baru sta byl demontován a nahrazen nevkusným plastovým. Lokál byl sice částečně znovuzpřístupněn veřejnosti, celková úroveň interiéru však odráží pokles o několik cenových skupin. Drahé drinky singlemaltových variací nahradily nápoje místních likérek a nápojovému lístku vévodí široký výběr rozličných vodek, zejména ruských. Konzumace sice vzrostla oproti minulému volebnímu období několikanásobně, celkový charakter poskytovaných služeb je ale až příliš plebejský, dalo by se říci, že pro dané prostředí Pražského Hradu dehonestující. Složení hostů je velmi různorodé, od penzistů ve flanelových košilích a papučích, až po davy ruských turistů, oděných do drahých kožešin. Celková podbízivost ruské klientele je až příliš okázalá, matrjošky na stěnách hlavní nálevny narušují kolorit české státnosti. Traduje se, že putyka se občas veřejnosti uzavírá a v uzavřené společnosti probíhají celonoční neformální jednání, s pokročilou hodinou ranní pak roste žoviálnost a ke konzumaci bývají přizváni i členové ochranky a hradní stráže. Nezodpovědně pak vzniká prostor pro reliazaci takových klukovin a lumpáren, jako bylo před nedávnem zcizení prezidenstké zástavy a instalace zástavy rudé. Na veřejnost prosáklo (zlí jazykové tvrdí), že zástava byla později nalezena u pípy v zuboženém stavu. To však může být fáma, která se záhy určitě vysvětlí. V takových krizových chvílích bývá totiž z archivů povolán neuvěřitelně pružný tiskový mluvčí Ovčáček, znalec lékařských diagnóz a předprotektorátní historie. Jindy pohotový tiskový mluvčí si tentokrát s vysvětlením dává na čas. Patrně váží slova, ve snaze nedopustit se sebemenší chybičky, jelikož si velmi dobře uvědomuje, že za současného stavu a vývoje, by klidně mohl v některých z příštích období usednout na stolec nejvyšší i on sám.

Ná vývoji a vzhledu hradní hospody se překvapivě názorně zrcadlí vývoj celé země od světu otevřené naděje let devadesátých až po nástup izolované provinčnosti let současných.

Bůh nám žehnej.

 

 

 

Autor: Miroslav Machala | pondělí 29.2.2016 8:03 | karma článku: 16,21 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Miroslav Machala

Sjednocená Evropa a liberální stát na ústupu.

V druhé polovině minulého týdne byla Evropa v Ostravě naprosto jednotná a byl to neuvěřitelně elektrizující pohled a silný zážitek. Liberální stát je v ohrožení a s ním i pestrá paleta občanských svobod. Nezbývá než bojovat.

22.7.2016 v 8:19 | Karma: 16,27 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Miroslav Machala

Příběh lásky

Jak staré známé rčení praví: "Všechny cesty vedou do Říma..." Cesta z města společná...Dolce Vita, Amore...

17.6.2016 v 23:20 | Karma: 18,54 | Přečteno: 716x | Diskuse| Společnost

Miroslav Machala

Nepovedená zima IV

Dnes 28.4. napadlo 40 cm sněhu. Vůbec netušíme, co má příroda za lubem. Chová se už jako politici - celou zimu čekáme na nějaký relevantní příspěkek k našim životům a nakonec vás překvapí aktivitou v momentě, kdy to nejméně čekáte

1.5.2016 v 21:59 | Karma: 14,17 | Přečteno: 320x | Diskuse| Společnost

Miroslav Machala

Poděkování všem lidem,

kteří udržují legendy o době devadesátých let při životě. Věnováno všem legendám té doby, ať živým či nazapomenutým.

25.4.2016 v 13:40 | Karma: 15,01 | Přečteno: 483x | Diskuse| Společnost

Miroslav Machala

Prezident Zeman možná přijde o svého tiskového mluvčího

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dostal nabídku, která se neodmítá. Jeho odchod z Hradu bude velkým oslabením nekompromisního týmu.

12.4.2016 v 22:33 | Karma: 30,62 | Přečteno: 1534x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 698x
Srdcem v Čechách a na Moravě, rozumem a prací  v Rakousku, sleduji se zájmen vývoj civilizace, její výkyv z bodu stability a postupný odklon od demokracie a humanismu.

Seznam rubrik